DERATIZARE
Substantele pe care le utilizam in activitatea de deratizare se gasesc pe Lista produselor avizate de Ministerul Sanatatii si Familiei pentru profilaxia sanitar – umana.
Spectru de actiune : soareci si sobolani de orice specie.
Operatiunea de dezinsectie se efectueaza atat in spatiile interioare (cladiri publice, hoteluri, unitati de alimentatie publica, locuinte, unitati de invatamant, depozite, etc.), cat si in cele exterioare (curti, alei, etc)
Metodele folosite in deratizare sunt :
– amplasarea in locuri strategice de statii de intoxicare ( din plastic, metal sau carton ) in care se plaseaza momeli cu raticid.
– montarea de echipamente cu ultrasunete atunci cand nivelul de infestare este mare
– amplasarea in locuri strategice de statii cu placute adezive
Combaterea rozatoarelor este o activitate ce trebuie permanent avuta in vedere deoarece, pe langa pagubele materiale considerabile pe care le pot produce (distrugerea cablurilor de comunicatii, a rezervelor de alimente s.a.m.d.).
Soarecii si sobolanii sunt purtatori ai unor boli foarte periculoase pentru oameni, punand astfel in pericol sanatatea noastra.
DEZINSECTIE
Speciile de insecte cel mai des intalnite sunt : plosnita de pat, puricii, paduchii, acarienii, musculitele de otet, molia de haine, gandacul de bucatarie, musca domestica, furnica, viespea, tantarul etc.
Actiunea de prevenire si de combatere a antropodelor care transmit diferiti agenti patogeni, producand aparitia imbolnavirii la om si crearea de disconfort fizic. O mare parte din bolile contagioase ca: toxiinfectiile alimentare, holera, dizenteria, febra tifoida, tetanos si diferite parazitoze sunt transmise de insecte.
Metode de dezinsectie:
Ecologica : consta in amplasarea unor capcane cu suport adeziv, pe care insectele raman imobilizate.
Chimica : consta in folosirea substantelor insecticide de ingestie si contact pentru combaterea larvelor si a insectelor adulte. Substantele se aplica sub forma de pulberi, solutii, emulsii, aerosoli calzi, aerosoli reci, fumigatii.
Substante utilizate:
Substantele insecticide folosite sunt din grupele III si IV de toxicitate, conform listei produselor pesticide avizate de profilaxia sanitar-umana elaborata de Ministerul Sanatatii.
DEZINFECTIE
Dezinfectia este o metoda a igienei destinata in primul rand decontaminarii mediului de germeni patogeni, microbieni si inframicrobieni.
In profilaxia infectiei, in general, dezinfectia este principala metoda de indepartare, neutralizare sau distrugere a germenului patogen, iar prin extinderea asupra mucoaselor si a pielii, dezinfectia poate avea si un rol terapeutic ajutant local.
Din punct de vedere calitativ si cantitativ, dezinfectia are mai multe faze:
– asigurarea reducerii numarului sau concentratiei de germeni sub o limita (infectanta).
– anularea sau neutralizarea calitatilor agrasive ale acestora (inactivare).
– distrugerea lor totala (sterilizarea).
Tipuri de germeni
Stafilococul, Streptococ, Pneumococ, Bacilul botulinic, Meningococul.